13.3.2006 Nu har vi varit en vecka i Monte Gordo och det är fortfarande lika folktomt som då vi kom. Flera gånger har det varit bara Petra och jag på planen, vilket man minsann inte är van vid på ett sådant här ställe. Undrar varför inte flera idrottare är här, för förhållandena är toppen och igår lär vi dessutom ha haft Europas varmaste väder! Eftermiddagstemperaturen ligger över 20 grader och då solen dessutom skiner från en tidvis nästan molnfri himmel blir det riktigt varmt. Tänk er att jag sprang iväg i shorts klockan 9 i dag morse! Okej, det var lite svalt i början (termometern visade på 12 grader) men jag hade nog ordentligt varmt då jag kom hem 17 kilometer senare.

Den nya träningssäsongen har börjat bra. Jag har nu en vecka ordentlig träning bakom mig och ungefär så känns det i kroppen också. Träningsvärk lite här och där, men det blir bättre dag för dag. Värmen börjar mjuka upp musklerna och då man dessutom kan lita på underlaget blir löpningen bättre hela tiden. Kunde knappast ha det så mycket bättre!

11.1.2005 Imorgon bär det av söderut! Det ska bli skönt att inte behöva tänka på snö och is. Helgens läger i Kuortane gick bra och jag fick bl.a. känna på mjölksyra igen efter fyra månaders paus från sådan träning. Jag lyckades också äntligen slå mitt fyra år gamla rekord i stående längd. Svårt att säga vilket som var roligast :) Bäst är det nog ändå att känna att jag är på rätt väg.

29.12.2004
Jag fick som jag ville och njöt av det ända tills snön kom igen en vecka före jul. Träningen har gått bra hela hösten och nu börjar det bli dags att öka på intensiteten lite för att komma i form till hallsäsongen. Tanken på halltävlingar känns lite ovan eftersom jag inte tävlat inomhus de två senaste vintrarna, men det är bra med lite variation. Samtidigt visar det ju var man står. Innan tävlingarna står i tur ska det i alla fall bli två träningsläger, ett veckoslut i Kuortane med  SFI och två veckor i Alicante med SUL:s medel-/långdistansgrupp.

20.11.2004 Så var det slut på hösten, åtminstone för en tid. GRRR!! Vädret hör dock till de få saker man inte själv kan påverka så det är bara att anpassa sig till det. Den första åtgärden blev att ta fram dubbtossorna. I övrigt hjälper det bara att hoppas att det snart blir varmare så att vi får springa på bar mark ännu några veckor, eller helst ända fram till jul som i fjol. Några nya foton insatta

7.11.2004 Träningssäsongen är i full gång och jag har redan hunnit med två träningsläger, för tre veckor sedan SFI-läger i Kuortane och det här veckoslutet SUL:s höstläger i Pajulahti. Träningen har börjat bra och framför allt är det otroligt skönt att vara frisk från början. Utgångsläget är med andra ord klart bättre än de två senaste åren. Samtidigt gäller det förstås att inte förivra sig och vilja ha allt på en gång, utan att träna så man kan träna imorgon också, som Kjell brukar säga. Det är många månader kvar till sommaren. 

28.9.2004 Nu har jag haft ledigt från idrott i tio dagar och det börjar vara dags att se framåt. Tävlingssäsongen i sig var inte så speciell, men höjdpunkterna var ju desto bättre. FM-silver och en tredje plats i Sverigekampen är nog mer än jag vågade hoppas på för ett halvt år sedan. Jag vann också några interna resultatkamper, bl.a. då jag lyckades göra föreningens bästa resultat på 800m. Mina teorier om min 100-metersfart fick nog däremot se sig slagna ... På snabbhetssidan har jag nog mycket att vinna och det blir ett av vinterns projekt. Träningen lär komma igång nästa vecka och redan om två veckor är det dags för säsongens första läger, då SFI-friidrottarna samlas i Kuortane.

8.9.2004 Veckoslutets Sverigekamp var min första, men förhoppningsvis inte den sista! Att springa på Ullevi inför 27 000 personer var riktigt roligt, och inte blev det ju direkt sämre av att det gick så bra. Min tid blev 2.04,45, personligt rekord med nästan två sekunder! Rekord blev det också för Risku, Ahlepil, Nylén och Fredriksson och grenseger 12-10 för Finland.
Nu återstår bara en tävling, SFI-seriefinalen i Mariehamn nästa lördag. Sedan blir det småningom dags att sätta upp mål för nästa säsong och börja träna för att nå dem.

1.9.2004 Nu är jag vald!

Suomi-Ruotsi-maaottelu
GÖTEBORG 4-5.9.2004
800 m:
Mari Järvenpää Kokkolan Veikot 2.02,74,
Minna Järvenpää Kokkolan Veikot 2.06,98 (2.03,43 -03),
Annika Rikberg Borgå Akilles 2.06,42

29.8.2004 Resultat från NÅIDM:
200m 2. 26,58 (0,0) (försök 2h2 26,93)
800m 1. 2.21,43
1500m 1. 4.43,64
400m 1. 57,70

26.8.2004 Gårdagens SFI-seriekval slutade i seger för Esbo IF, men vi lyckades bli andra och säkrade en plats i finalen. På 400m sprang jag inte hårdare än jag behövde för att vinna, eftersom jag senare skulle springa 1500m. På 1500m förbättrade jag mitt rekord till 4.45,88 och det gick lätt! I stafetten blev vi tvåa med laget Pernilla Hollmén - Thomas Lindroos - Annika Rikberg - Sebastian Bagger.

21.8.2004 Det blev en andra plats för mig i Borgå idag, vilket borde garantera mig en plats i Sverigekampen. Första varvet gick i snigelfart vilket förstörde möjligheterna till bra tider, men ingen var väl heller ute efter tider idag. Det var roligt att tävla på hemmaplan inför egna supporters, även om publiken annars var ganska fåtalig. Annat lär det bli i Göteborg om två veckor ...

Nästa vecka blir det SFI-seriekval på onsdag och DM i Karis på fredag och lördag. Vilka sträckor jag springer på DM har jag inte ännu bestämt. 

17.8.2004 800m i Borgå på lördag. Anmälda just nu, förutom jag: Mari Järvenpää, Suvi Myllymäki, Minna Järvenpää, Minna Nummela, Niina Antila, Heidi Tuokila. Det ser ut att bli en bra tävling!

Min käraste konkurrent för några år sedan - Heidi Wikar - nu vald till Årets unga designer i Finland. Grattis!!

11.8.2004 2.09,32 var tiden. 

10.8.2004 Tävlingen i Kervo idag blev som väntat ett ensamt lopp, men det är intressant att se vad man klarar av utan draghjälp eller någon som hänger på. Det gick nästan lättare än väntat, vilket bara bekräftar att formen är på stigande. Sluttiden är ännu lite oklar för mig då speakern kom med två olika varianter, men 2.09 börjar den på i alla fall. Godkänt.

9.8.2004 Kommande tävlingar: 10.8 Kervo 800m, 21.8 Borgå 800m (landskampsgranskning).

5.8.2004 Det händer då och då att någon (finskspråkig) konstaterar att vi finlandssvenskar nog är lite annorlunda - oftast i positiv bemärkelse. Senast i söndags i Vasa fick jag höra att vi tycks dra åt samma håll, att vi kan vara glada för varandras framgångar och stöda varandra trots att vi är konkurrenter. Jag håller med om att det finns en sådan positiv attityd inom SFI. Vasa ligger inte speciellt nära Borgå, men ändå kändes det lite som att tävla på hemmaplan i Kalevaspelen. Överallt fanns det bekanta bland både publik och funktionärer. Att det dessutom pratades mycket svenska gjorde ju inte saken sämre (även om konkurrenterna konstaterade att man nog borde kunna lite mer svenska för att hänga med ...). Läs också Petra Söderströms tankar om att friidrotta i SFI i hennes kolumn på sporten.yle.fi.

För två år sedan då jag för första gången deltog på 800 m i Kalevaspelen var utgångsläget statistikmässigt ungefär detsamma som nu. Jag var statistikfyra då också, men med en lite större skillnad till trean. I finalen slutade jag ändå på en sjunde plats. Dels hade jag inte tränat för att klara två 800-meterslopp, dels var jag så otroligt nervös. Sedan det har det hänt mycket. Bara en månad senare vrickade jag foten och två ledband lossnade, vilket blev början till en lång period präglad av skador och rehabilitering. Först i januari i år kunde jag träna någorlunda normalt. Lyckligtvis kan man utveckla ganska många saker också fast löpmängden är begränsad. Och lyckligtvis finns det personer som trott på mig och som därigenom haft en oerhört stor betydelse för mig under den här tiden. Tack Kjell, Tom, Peter, Tiina, Thomas, Jessica, mamma, pappa, Pia, Mikaela, Petra och många andra!!

2.8.2004 SILVER I KALEVASPELEN!!! Jag behöver knappast säga att det här känns väldigt bra! Löpningen kändes bra redan i försöken så jag visste att det kunde gå vägen men inget är ju klart före man går över mållinjen. Före loppet kändes det egentligen inte så superbra, men det hade jag glömt då startskottet gick. Jag blev lite instängd under första halvan av andra varvet och blev tvungen att bromsa lite vid 600m för att gå förbi Minna, men sedan bara sprang jag allt vad det gick och plötsligt sprang jag förbi Suvi också. Tiden (2.06,42) var dessutom nytt rekord, lite överraskande med tanke på att första varvet gick på 64 sekunder. Seger alltså till Mari Järvenpää och brons till Suvi Myllymäki.

I SFI-mästerskapen förra helgen klarade just och just min sjätte raka seger på 400m då jag gick förbi Anna bara någon meter före mål. Löpningen flöt inte alls och tiden 57,52 var verkligen inte vad jag väntat mig. Jag måste medge att jag hann bli lite nervös för hur det skulle gå i FM, men redan några dagar senare började löpningen fungera igen och jag kunde känna mig lugn. 800-metersloppet i SFIM hade ju också visat att spurten fungerade rätt bra även om det annars kändes mindre bra, så om det dessutom kändes bra så ... 800-meterssegern var min tredje, så nu har jag tre raka dubbelsegrar och sammanlagt nio guld i SFIM.

22.7.2004 Imorgon och på lördag är det dags att försvara SFIM-segrarna från ifjol. Det ska bli roligt! Målet är förstås att ta mitt tredje dubbelmästerskap. Efter SFIM stannar jag i Österbotten hela veckan fram till Kalevaspelen. Resultaten från SFIM hittas efter tävlingen på IF Krafts webbsidor

20.7.200 Deltagarlistorna för SFIM finns ute och glädjande nog kan man konstatera att den populäraste grenen på damsidan är 400m med 10 anmälda, tätt följd av 200m och 800m med 9 anmälda. Däremot skulle ju deltagarantalet gärna få vara större. Det ser ut att bli den bästa 400-meterstävlingen på länge och jag gissar att det krävs låga 58 för medalj. När SFIM senast gick i Närpes år 1998 kom jag fyra på 400m, 0,16s efter Camilla Wirén. Det var också mitt första lopp under 60 sekunder. Också i år kan det bli rekord - frågan är om det räcker till första gången under 56?

18.7.2004 Eskilstuna blev en liten besvikelse för mig, då de andra lagen hade väldigt dåligt manskap på 800m. Det ledde till att jag bara sprang igenom loppet (2.18,08) och sparade krutet till stafetten, som vi visste att skulle bli jämn. Vi kom precis jämnt med Turun Urheiluliitto till sista växlingen. Jag tog ledningen före Liina Aalto och vi vann till slut stafetten med drygt två sekunder. Hela kampen vann SFI ganska överlägset både på dam- och herrsidan Vissa grenar var jämna, vissa väldigt reservbetonade och i en del grenar hade de andra lagen inte ens hittat några deltagare. Vi hade ändå roligt och idén är bra, även om svenskarnas insats inte riktigt var sådan som vi väntat oss. Förhoppningsvis blir det bättre nästa år! Foton

15.7.2004 Så var det dags för bottennoteringen på 800m också. 2.10,09 och en sjätte plats i Lahtis igår var nog något helt annat än jag väntat mig. Min fartkänsla var tydligen helt borta, för jag tyckte att första varvet gick väldigt fort trots att det i själva verket var bara några tiondelar hårdare än i Tammerfors för en vecka sedan. Det började ta emot redan vid 300m och på andra varvet hade jag ingenting att ge. Vad det berodde på vet jag inte. Taktiskt lämnade loppet nog också en del övrigt att önska, men förhoppningsvis lärde jag mig något igen ... Nu gäller det bara att glömma det här, nollställa läget och göra ett nytt lopp i Eskilstuna på lördagen. 

12.7.2004 Årsbästa på 400m blev gårdagens saldo på sprintkarnevalen i Jämsänkoski. Skrämd av totalstoppet i Keuruu och den dåliga löpningen i 100-metersloppen på eftermiddagen (13,39; 13,47) startade jag lite försiktigt, men loppet gick bättre den här gången. 57,20 är förstås ingen jättebra tid men OK så här långt. Den här veckan blir det två tävlingar: 800m i elittävlingen i Lahtis på onsdag och likaså 800m i friidrottskampen SFI-TuUL-Stockholm-Eskilstuna/Västerås i Eskilstuna på lördag. I Eskilstuna springer jag antagligen också 400m i den svenska stafetten.

8.7.2004 Igår i Tammerfors hade jag tänkt mig att slå mitt ganska exakt två år gamla rekord från - just det, elittävlingen i Tammerfors ... Något fick mig i alla fall att börja tvivla under andra varvet och slutresultatet blev 2.07,49, alltså en hundradel ifrån rekordet. Loppet i sig var inte alls lika bra som rekordloppet för två år sedan, men det är bra att gå vidare härifrån. Tävlingen över lag var bra.I A-heatet gjorde 4 löpare rekord och i B-heatet minst lika många. Jag blev igen tredje av finländarna och sjätte totalt eftersom också de båda svenskorna och en av norskorna kom före mig i mål. Nästa tävling för mig blir sprintkarnevalen i Jämsänkoski på söndag, där jag borde kunna bättra på mitt årsbästa på 400m rejält.  

4.7.2004 Plötsligt bara fanns det där igen! När man väntat och väntat och väntat är det bara så otroligt skönt då löpningen känns stark igen! Vila och  värme (och lite självförtroende ...) var tydligen tillräckligt för att kroppen igen skulle komma ihåg hur det går till.

1.7.2004 I kalendern står det redan juli och då har det visst varit sommar redan i en månad. Jag har haft shorts på mig tre gånger ... På de senaste tre veckorna har det regnat mer eller mindre 16 dagar, framför allt på tävlingarna ;-) Regn blev det också igår i Tammerfors, men alla har ju samma väder så det är bara att vara glad att man inte är fotbollsspelare - gräsmattan var nämligen en aning blöt ... Själva loppet gick bra! Sprang med flit ganska långsamt på första varvet (65,5), och sen lossnade det ganska bra och jag klarade av att bli tredje efter Mari Järvenpää och Suvi Myllymäki. Tiden var också överraskande bra, 2.09,16 och min nästbästa tid någonsin. Att det går så bra trots ett så långsamt första varv tyder ju på att det finns en hel del till att ge. Nu blir det träning och vila fram till nästa onsdag och elittävlingen i Tammerfors.

27.6.2004 Fredagens 400 m i Keuruu gick allt annat än bra. 58,30 är definitivt inte vad jag hade väntat mig, men förhoppningsvis var det bara en tillfällighet. Är fortfarande trög av all träning. På lördagen i Saarijärvi gick det lite bättre även om tiden fortfarande är dålig. Efter fredagens totalstopp på målrakan var jag lite försiktig och lät de andra dra, men då ingen var villig att få upp någon fart (tja, en del verkade inte så villiga att springa överhuvudtaget eftersom ett ösregn med åska satte igång just innan vi skulle springa) gick första varvet på 67 sekunder. Skönt i alla fall att jag lyckades öka farten på andra varvet och ta hem segern. Tiden 2.12,38. Tammerfors nästa - och då är det meningen att det ska gå lite fortare! 

23.6.2004 Stafetterna, andra dagen: Jag varnade Nanna, Pernilla och Miila för att vi kanske skulle bli långt efter, men flickorna lät sig inte skrämmas av att springa i damklassen utan gjorde väldigt bra ifrån sig alla tre och visade att jag hade fel! Vid första växlingen var vi tredje och höll den platsen ända till slut. Sprang min sista etapp på 57,2, helt ok med tanke på hur tungt det var på slutet (i det närmaste totalstopp de sista metrarna före mål). 

22.6.2004 Stafett-DM, första dagen: Trots utlovat regn var det rätt bra väder och ganska varmt i början av kvällen, men 4x800m startade vid tiotiden började temperaturen vara densamma som på alla andra tävlingar hittills i år. Resultatet för vår del blev guld på 4x100m och silver på 4x800m. Idag fortsätter vi med 4x400m.

17.6.2004 Snabbare än så är jag tydligen inte just nu. 26,95 (0,0) på 200m är ingen katastrof men inget jag blir jätteglad av heller. Dessutom var det tredje tävlingen i regn av totalt fyra. Förhoppningsvis fortsätter det inte på det viset! Har fått in en ny tävling i programmet: inbjudningstävling på 800m i Tammerfors 30.6. Loppet springs i pausen i fotbollsmatchen Tampere United - FC Inter. Blir intressant!

13.6.2004 400m gick också som väntat. 57,81 blev tiden och jag är rätt nöjd med resultatet, speciellt som det gick trögt hela vägen. Jag blev dessutom tvungen att väja lite för en längdhoppsfunktionär som stod på min bana. Han råkade i och för sig i misstag flytta nästan helt bort från banan innan jag hann dit, men han fick nog höra efteråt hur det känns att komma in på rakan och märka att det står en gubbe mitt på banan 60 meter längre fram ... Är alltid rädd för det även om jag annars tycker om att ha ytterbanan på 400m. 

10.6.2004 2.11,20 i säsongens första 800-meterslopp, ganska väntat och klart godkänt. Det märktes att jag ännu tränat ganska mycket, det fanns inte så mycket flyt i löpningen och andra varvet gick inte särskilt fort ... Men efter ännu ett par träningsveckor och lite fler tävlingar kommer det helt säkert att stå andra tider i resultatlistan. Härnäst 400m i Valkeakoski på lördag.

8.6.2004 13,10 var nog inte ens nära ... Det blev 13,41. Det är svårt att springa fort - ibland fungerar det bra, för det mesta mindre bra. Ju mer jag försöker, desto sämre blir det ... Men det här var nu bara en start, onsdagens 800m säger mer om var jag står. Av träningarna att döma borde det kunna gå rätt bra redan nu, men det får vi se imorgon. 

3.6.2004 På tisdagen var jag för första gången i år på sportplanen utan pipo! Träningen gick också bra. Nu är det inte många dagar kvar till tävlingsdebuten och jag börjar få lite press på mig eftersom jag påstod mig vara (bara) en sekund långsammare på 100m än Jessica. Det betyder att jag borde springa 13,10 och det har jag gjort bara två gånger tidigare ( + två gånger i medvind). Det skulle vara så mycket lättare om inte starten fanns ...

1.6.2004 Resten av lägret gick också bra och det var med andra ord mitt mest lyckade utomlandsläger hittills. Under sista veckan blev det bland annat en eftermiddag i Spanien, tredje plats i pidroturneringen, nytt rekord i bänkpress (52kg) och bottennapp i hopptävlingen ... Efter lägret var det som vanligt lite trögt med både löpning och motivation, men det börjar gå bättre igen. För några dagar sedan gjorde jag en riktigt bra snabbhetsträning, skönt!! Tack och lov ska det äntligen bli lite varmare, så kanske man snart klarar sig med bara ett lager kläder.
Tävlingarna närmar sig och snart kommer jag att bli nervös ... Men samtidigt ska det bli roligt att se hur det går. Åtminstone kan jag lova att fjolårsresultaten om några veckor är ett minne blott. Första tävlingarna blir 100 m i Otnäs på måndagen och 800 m i Åbo på onsdagen. Se vidare på min tävlingsplan under Tävlingar.  

7.5.2004 Hälsningar från Portugal! Vi har varit har två veckor nu och det betyder att de flesta åker hem idag. 8 idrottare och 3 tränare/ledare stannar en vecka till. Lägret har gått riktigt bra så här långt, förutom att jag igen i år fick plågsamma skavsår på lilltårna, men klarade det med en löpfri dag (då jag istället hade styrketräning och testade bänkpress men klarade bara 50kg). Löpmässigt är jag mycket bättre än för ett år sedan och det känns förstås skönt och det ska bli roligt att snart få mäta sig på tävlingsbanan igen. Men årets första tävling är faktiskt redan avklarad, nämligen lägertrekampen. I år tävlade vi i magmuskler i ribbstol, frisbeekastning och kryp-och-löpbana. Placerade mig första, andra (TUR!!) och elfte och det räckte till totalseger :) Det betydde plättkalas hos tränarna igår och då var jag glad att jag inte hade någon träning efter det för det var sååå gott!! Vädret har varit varierande, i början mest sol men senare några regniga dagar och ganska mycket mulet. Det är ju lite surt att det är varmare hemma men å andra sidan är det nog också bra att det inte är alltför hett. Närmast i programmet finns motståndslöpning på lördag, 2x5x2'/3'/8' på söndag och backträning på måndag, + stödträningar (ml, hopp, hållning, mk) på förmiddagarna. I slutet av lägret blir det bland annat hopptävling, men om jag hoppar lika dåligt som den här veckan har jag nog inga chanser där ... Det räcker i och för sig att hoppa rekord men senast låg jag en halv meter under i femsteg :( Benen börjar vara lite trötta av all löpning (156km på två veckor, vilket är en del mer än hemma), men så ska det väl vara :)

22.4.2004 Imorgon bär det av till Portugal! Packningen visar 19,5 på vågen, trots att jag tyckte att det blev mindre än ifjol ;-( Träningscentret i Vila Real ser ut så här och det är förstås en stor fördel att det finns annat än mondo och asfalt att välja på. Sammanlagt är vi ett trettiotal SFI:are som kommer att träna där i 2-3 veckor, och det ska bli jättekul! I träningsväg blir det småningom dags att börja fila formen inför sommaren. Ska försöka skriva och berätta hur det går i Portugal.
Lite sommarkänslor fick jag redan förra helgen på årets sportplansdebut under lägret i Kuortane. Löpningen var lite borttappad i början men blev bättre för varje dag och söndagens backträning gick riktigt bra. 6 km var däremot lika hemskt som vanligt ... Började ångra mig redan efter 1,5 km, men med Thomas flåsande bredvid kan man ju inte ge sig … Slutspurten vågade jag ändå inte börja i tid och förlorade slutligen med 7 sekunder, men bättrade i alla fall en minut från ifjol. Årets kvällsprogram var musikbetonat, men programnumren var väldigt få och först ville ingen delta i vår frågesport ... undrar just hur man ska tolka det … Tack i alla fall till Jessica, Camilla, Johanna, Rasse, Lena och Martin som slutligen ställde upp och grattis än en gång till Lena och Martin som vann! Morgonlänkarna väntar på er ;-)

4.4.2004 Dagens citat: 
"Vad hon mest av allt hade lärt sig var att det bara fanns ett par saker som räknades i slutändan: tålamod och envishet
Och det var egenskaper som hon visste att hon hade mera av än de flesta." 
(ur Lind & Sörenstam: "Annika Våga bli bäst!")e-mail   Jag har tyvärr ingen gästbok, men skicka gärna e-post till mig!

ann83.jpg (62679 bytes)

 ny
 nyb
 nyc